Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Cyperská daň je nebezpečná hlúposť, myslí si Sulík
Zdielať na

Cyperská daň je nebezpečná hlúposť, myslí si Sulík

BRATISLAVA / Bruselský nápad ministrov financií jednorazovo zdaniť v cyperských bankách vklady je podľa šéfa liberálov z SaS Richarda Sulíka nebezpečný a hlúpy. Ako povedal na stredajšej tlačovej konferencii, podarilo sa ním akurát poškodiť euro, zničiť dôveru v spoločnú menu a vyvolať paniku. "Nehovoriac o cyperskom bankovom sektore, ktorý sa behom troch dní podarilo de facto zlikvidovať. Ak toto bol zámer Ecofinu, tak ten teda dôkladne vyšiel,“ tvrdí Sulík.

Nastane tzv. run na banky

Ak totiž v najbližších dňoch cyperské banky opäť otvoria, podľa Sulíka možno očakávať iba jediné, tzv. run na banky, teda hromadné výbery úspor vkladateľov. V takejto situácii si totiž podľa neho žiadny súdny človek nenechá v banke na Cypre peniaze. Podobné obavy sa zároveň môžu stupňovať aj v iných krajinách.

"Za tento mimoriadne nebezpečný a hlúpy nápad hlasoval aj Peter Kažimír. Týmto ho vyzývam, aby svoje hlasovanie vysvetlil. Aby odôvodnil, prečo za takú hlúposť zdvihol ruku," dodal šéf liberálov.

Nebezpečnosť rozhodnutia o zdanení vkladov je podľa Sulíka najmä v tom, že sa pri ňom uplatňuje princíp kolektívnej viny. Ako dodal, navyše ani nejde o žiadnu daň. Dane totiž smerujú do rozpočtov štátov, ktoré o nich rozhodnú, nesmú byť retroaktívne a nie sú účelové. Nič z tohto nespĺňa takzvaná daň na vklady, ktorú chceli ministri financií uplatniť na Cypre.

Odmieta, aby sme Cypru pomohli

"Oveľa viac sa hodí znárodnenie časti úspor. Možno si páni z Bruselu nevšimli, že časy kolektívnej viny sú dávno preč,“ povedal Sulík.

Šéf liberálov zároveň dodal, že jeho strana SaS odmieta, aby sa Slovensko spolupodieľalo na pomoci cyperským bankám. V prvom rade by mali totiž platiť ich akcionári.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy